Beneficiile si importanta semintelor de chia. Semintele de chia sunt unice. Sunt bogate in acizi grasi Omega 3, Calciu, Fier, Magneziu si au un continut foarte ridicat de fibre. Pline de minerale, vitamine si acizi grasi care ajuta organismul sa combata „agresorii” zilnici, semintele de chia sunt folosite de sute de ani.
Sa trecem in lista continutul acestor minuscule grauncioare:
– De 5 ori mai mult Calciu decat laptele;
– De 3 ori mai multi antioxidanti decat afinele;
– De 3 ori mai mult Fier decat spanacul;
– De 2 ori mai multe proteine decat orice alte boabe, seminte;
– Mai multe fibre decat fulgii de porumb;
– De 2 ori mai mult Potasiu decat o banana.
De asemenea, semintele de chia intaresc sistemul imunitar, pentru ca sunt o sursa importanta de vitamine si minerale. Ele au capacitatea de a fortifica sistemul imunitar si te vor ajuta sa lupti mai usor impotriva diverselor afectiuni. Sunt indicate ca aliment si in caz de gripa sau raceala, pentru ca sunt pline de fibre si proteine si nu trebuie sa consumi o cantitate mare pentru a atinge senzatia de satietate. Stii bine ca atunci cand esti racit pofta de mancare dispare, asa ca, un iaurt cu seminte de chia te va hrani si te va ajuta sa te vindeci mai usor.
Consumate cu regularitate, pot preveni aparitia diabetului. Regleaza nivelul de zahar din sange (glicemia) si previn aparitia bolii.
Imbunatatesc activitatea creierului. Tot acizii grasi Omega 3 sunt responsabili si pentru functionarea optima a sistemului nervos, imbunatatesc capacitatea de concentrare si de memorare.
Contribuie la sanatatea oaselor. Pentru ca au un continut de Calciu foarte ridicat, o dieta bogata in seminte de chia iti va mentine oasele si dantura sanatoase.
Nu contin gluten. Semintele de chia sunt ideale pentru a fi integrate in dieta oricarei persoane, chiar si a celor ce au intoleranta la gluten, cu mentiunea ca acestia din urma trebuie sa citeasca atent eticheta, pe care ar trebui sa se specifice lipsa glutenului prin contaminare.
Cum poti pregati semintele de chia?
1. Amesteca o lingurita de seminte de chia cu un sfert de cana de apa. Vei obtine un mix care seamana cu oul, pe care il vei putea adauga in compozitia prajiturilor.
2. Adauga semintele de chia in iaurt.
3. Amesteca-le cu faina, lapte si oua pentru a pregati clatite.
4. Adauga-le pe post de dressing la salate sau la shake-uri.
5. Le poti pune si in compozitia chiftelutelor pentru a le oferi textura.
Semintele de chia se pot combina cu suc, lapte sau chiar apa.
Daca alegi laptele de cocos, rezultatul va fi unul super cremos si satios multumita carbohidratilor. Laptele de vaca este ideal pentru versiunea plina de proteine a budincii de chia. Laptele de migdale este perfect pentru persoanele care sufera de intoleranta la lactoza.
Sper ca v-am convins sa le utilizati in meniul vostru cat si a copiilor.
Vezi mai multe sfaturi din aceeasi categorie: Sfaturi utile.
Daca apreciati retetele mele, va rog sa ma urmariti si sa dati un Like paginii mele de Facebook, cat si de Instagram, unde eu postez retete de inspiratie pentru meniurile zilei, deserturi delicioase si apetisante, meniuri sanatoase pentru copii sau retete speciale. De asemenea, pe aceste pagini de socializare, dar si aici pe site, va pot raspunde la intrebari sau va pot oferi sfaturi culinare utile.