Tort Napoleon este un desert rusesc, deosebit de fin si elegant. Este foarte moale cu aroma de lapte si unt. Un desert absolut delicios. Foile de aluat le puteti face acasa din aluat de foietaj pregatit de voi sau cumparat (asa cum am facut eu). Poate pe viitor voi mai gati o varianta de acest tort cu aluatul pregatit in casa, dar acum sa va arat reteta rapida si simpla.

Tort Napoleon
Cuisine: RuseascăIngrediente
- Pentru blat:
800 gr aluat foietaj
- Pentru crema:
1 litru lapte
250 gr unt (la temperatura camerei)
6 galbenusuri de ou
200 gr zahar
200 gr faina
esenta de vanilie
Modul de preparare
- Aluatul se lasa la temperatura camerei la dezghetare. Apoi cu ajutorul unui sucitor se intinde aluatul, presarat cu faina. Cu ajutorul unei farfurii cu diametrul de 20cm se da forma rotunda. Astfel se formeaza 10 blaturi de tort, dintre care unul se va folosi ca decor la tort.
- Blaturile se coc la cuptorul preincalzit la 180°C pana devin aurii. Cat timp se racesc foile, se pregateste crema.
- Intr-o cratita se pune la fiert 750 ml lapte, restul (250 ml lapte) se amesteca separat cu faina in alt bol. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul si vanilia.
- Cand laptele devine cald, se adauga treptat compozitia din lapte cu faina si se amesteca. Apoi se adauga galbenusurile mixate. Cand incepe a fierbe se adauga untul, amestecand bine pana se topeste.
- Crema obtinuta se lasa la racire. Dupa racire, cu ajutorul unui blender se mixeaza 2-3 minute, apoi se ung placile de tort. Tortul se asambleaza pana la epuizarea ingredientelor. Daca mai ramane crema, se ung si marginile tortului.
- Cu ajutorul unui blender sau a mainilor se marunteste un blat de tort pentru decor.
- Tortul se da la frigider pentru 24 de ore. Inainte de a se consuma se lasa la temperatura camerei 1-2 ore (pentru a deveni mai moale, daca va plac foile mai crocante il puteti taia de indata ce l-ati scos din frigider).
- Sper sa va placa aceasta reteta si sa savurati cu placere. Pofta buna!
Note
- Ati incercat aceasta reteta? Daca v-a placut nu uitati sa lasati mai jos un comentariu la postare.
Vezi mai multe retete din aceeasi categorie: Torturi.
Daca apreciati retetele mele, va rog sa ma urmariti si sa dati un Like paginii mele de Facebook, cat si de Instagram, unde eu postez retete de inspiratie pentru meniurile zilei, deserturi delicioase si apetisante, meniuri sanatoase pentru copii sau retete speciale. De asemenea, pe aceste pagini de socializare, dar si aici pe site, va pot raspunde la intrebari sau va pot oferi sfaturi culinare utile.