Mult timp nu am gatit faimosul tort Napoleon, iar acum, fiind ziua mea de nastere, am decis sa-l prepar. Am obtinut un tort deosebit de fin si elegant. Va invit sa-l preparati si voi si sa gustati o portie din renumitul tort.
Tort Napoleon
Cuisine: RuseascaIngrediente
- Pentru blaturi:
400 gr smantana 25%
350 gr unt (cu peste 80% grasime)
faina cat cuprinde
- Pentru crema:
1.4 litri lapte
7 galbenusuri de ou
200 gr unt (cu peste 80% grasime)
450 gr zahar
190 gr faina
esenta de vanilie
Modul de preparare
- Se prepara foile de tort. Se amesteca smantana cu untul taiat cuburi la temperatura camerei. Se adauga treptat faina cernuta pana se obtine un aluat moale si usor lipicios. Daca aluatul e prea lipicios, se pudreaza cu putina faina pentru a usura framantarea. Daca se adauga multa faina, foile de tort nu vor fi crocante.
- Aluatul se rastoarna pe masa pudrata cu faina si se imparte in 10 parti egale, formand niste bilute. Bilele se pun pe o farfurie, se acopera cu o folie alimentara si se pun in frigider timp de 2 ore.
- Cuptorul se incinge la 200°C. Se scoate cate o bila de aluat din frigider si cu ajutorul unui sucitor se intinde pe masa de lucru pudrata cu faina. Cu ajutorul unei farfurii se dau forma rotunda blaturilor. Se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se dau in cuptor pentru aproximativ 8-10 minute, pana cand se rumenesc frumos.
- Se repeta aceeasi procedura pana se obtin toate foile rumenite frumos. Foile de tort racorite se pot pune una peste alta. In caz ca nu aveti suficient timp inainte de o sarbatoare sau doriti sa nu fie nu prea obositor, foile se pot coace cu 2 zile inainte, cum am facut si eu. Se pun cate 3 foi de tort una peste alta si se invelesc in folie alimentara. Se pastreaza la rece in frigider.
- Crema:
Galbenusurile se amesteca cu zaharul. Se adauga putin lapte (cam 50 ml) pentru a subtia amestecul si se mixeaza cateva minute. Apoi treptat se adauga faina cernuta, mixand la viteza rapida. Dupa care se adauga inca 50 ml lapte. - Restul laptelui se pune intr-o cratita la foc mediu si se incalzeste aproape de fierbere. Treptat se toarna in amestecul de galbenusuri, amestecand bine. Apoi compozitia se pune la foc mediu si se lasa sa fiarba, amestecand continuu. Cand crema incepe sa fiarba si sa se ingroase, se mai lasa putin, apoi se ia de pe foc. Se adauga untul taiat cuburi si esenta de vanilie si se omogenizeaza foarte bine. Crema se lasa cateva minute sa se odihneasca apoi se asambleaza tortul.
- Pe suportul de tort se pune o lingura de crema, peste care se aseaza prima foaie de tort. Se adauga 2-3 linguri de crema si se intind, apoi se acopera cu alta foaie de tort. Si tot asa pana se asambleaza tortul complet.
- Apoi se acopera cu crema si se imbraca cu pesmet obtinut in prealabil din foi de aluat (acesta e decorul clasic). Cu palmele se preseaza usor, astfel incat pesmetul sa se fixeze pe toata suprafata tortului. Se lasa la frigider 24 de ore. Inainte de a se consuma se lasa la temperatura camerei, pentru a deveni mai moale.
- Sper sa va placa aceasta reteta si sa savurati cu placere. Pofta buna!
Note
- Ati incercat aceasta reteta? Daca v-a placut nu uitati sa lasati mai jos un comentariu la postare.
Vezi mai multe retete din aceeasi categorie: Torturi.
Daca apreciati retetele mele, va rog sa ma urmariti si sa dati un Like paginii mele de Facebook, cat si de Instagram, unde eu postez retete de inspiratie pentru meniurile zilei, deserturi delicioase si apetisante, meniuri sanatoase pentru copii sau retete speciale. De asemenea, pe aceste pagini de socializare, dar si aici pe site, va pot raspunde la intrebari sau va pot oferi sfaturi culinare utile.