Tort Napoleon

Tort Napoleon

Mult timp nu am gatit faimosul tort Napoleon, iar acum, fiind ziua mea de nastere, am decis sa-l prepar. Am obtinut un tort deosebit de fin si elegant. Va invit sa-l preparati si voi si sa gustati o portie din renumitul tort.

Tort Napoleon

Tort Napoleon

Cuisine: Ruseasca

Ingrediente

  • Pentru blaturi:
  • 400 gr smantana 25%

  • 350 gr unt (cu peste 80% grasime)

  • faina cat cuprinde

  • Pentru crema:
  • 1.4 litri lapte

  • 7 galbenusuri de ou

  • 200 gr unt (cu peste 80% grasime)

  • 450 gr zahar

  • 190 gr faina

  • esenta de vanilie

Modul de preparare

  • Se prepara foile de tort. Se amesteca smantana cu untul taiat cuburi la temperatura camerei. Se adauga treptat faina cernuta pana se obtine un aluat moale si usor lipicios. Daca aluatul e prea lipicios, se pudreaza cu putina faina pentru a usura framantarea. Daca se adauga multa faina, foile de tort nu vor fi crocante.
  • Aluatul se rastoarna pe masa pudrata cu faina si se imparte in 10 parti egale, formand niste bilute. Bilele se pun pe o farfurie, se acopera cu o folie alimentara si se pun in frigider timp de 2 ore.
  • Cuptorul se incinge la 200°C. Se scoate cate o bila de aluat din frigider si cu ajutorul unui sucitor se intinde pe masa de lucru pudrata cu faina. Cu ajutorul unei farfurii se dau forma rotunda blaturilor. Se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se dau in cuptor pentru aproximativ 8-10 minute, pana cand se rumenesc frumos.
  • Se repeta aceeasi procedura pana se obtin toate foile rumenite frumos. Foile de tort racorite se pot pune una peste alta. In caz ca nu aveti suficient timp inainte de o sarbatoare sau doriti sa nu fie nu prea obositor, foile se pot coace cu 2 zile inainte, cum am facut si eu. Se pun cate 3 foi de tort una peste alta si se invelesc in folie alimentara. Se pastreaza la rece in frigider.
  • Crema:
    Galbenusurile se amesteca cu zaharul. Se adauga putin lapte (cam 50 ml) pentru a subtia amestecul si se mixeaza cateva minute. Apoi treptat se adauga faina cernuta, mixand la viteza rapida. Dupa care se adauga inca 50 ml lapte.
  • Restul laptelui se pune intr-o cratita la foc mediu si se incalzeste aproape de fierbere. Treptat se toarna in amestecul de galbenusuri, amestecand bine. Apoi compozitia se pune la foc mediu si se lasa sa fiarba, amestecand continuu. Cand crema incepe sa fiarba si sa se ingroase, se mai lasa putin, apoi se ia de pe foc. Se adauga untul taiat cuburi si esenta de vanilie si se omogenizeaza foarte bine. Crema se lasa cateva minute sa se odihneasca apoi se asambleaza tortul.
  • Pe suportul de tort se pune o lingura de crema, peste care se aseaza prima foaie de tort. Se adauga 2-3 linguri de crema si se intind, apoi se acopera cu alta foaie de tort. Si tot asa pana se asambleaza tortul complet.Tort Napoleon 2
  • Apoi se acopera cu crema si se imbraca cu pesmet obtinut in prealabil din foi de aluat (acesta e decorul clasic). Cu palmele se preseaza usor, astfel incat pesmetul sa se fixeze pe toata suprafata tortului. Se lasa la frigider 24 de ore. Inainte de a se consuma se lasa la temperatura camerei, pentru a deveni mai moale.Tort Napoleon 3
  • Sper sa va placa aceasta reteta si sa savurati cu placere. Pofta buna!Tort Napoleon 4

Note

  • Ati incercat aceasta reteta? Daca v-a placut nu uitati sa lasati mai jos un comentariu la postare.

Vezi mai multe retete din aceeasi categorie: Torturi.

Daca apreciati retetele mele, va rog sa ma urmariti si sa dati un Like paginii mele de Facebook, cat si de Instagram, unde eu postez retete de inspiratie pentru meniurile zilei, deserturi delicioase si apetisante, meniuri sanatoase pentru copii sau retete speciale. De asemenea, pe aceste pagini de socializare, dar si aici pe site, va pot raspunde la intrebari sau va pot oferi sfaturi culinare utile.

Tort Napoleon

Aenean eu purus malesuada, viverra sapien eu, mollis dui. Donec pellentesque, eros in egestas maximus, lectus ipsum ullamcorper dolor, a mollis turpis neque sed libero. Aenean ornare nulla sit amet eros imperdiet feugiat. Vestibulum cursus augue libero, rutrum imperdiet sem eleifend egestas. Praesent faucibus ante pharetra fringilla gravida. Proin placerat dui et erat vulputate pretium. Integer non orci vel magna ornare rutrum. In maximus tortor ultrices, maximus lorem vel, sodales sem. Cras aliquam dictum vehicula.

Phasellus placerat mi a tempus imperdiet. Vivamus pellentesque, dui vel porttitor tristique, leo enim dapibus ipsum, cursus mattis massa sapien interdum risus. Nam urna urna, porttitor vel erat in, tempor blandit justo. Sed hendrerit dictum feugiat. Integer ultrices vitae est at sagittis. Vivamus interdum sapien sit amet metus ultrices, quis viverra sem porta. Mauris diam arcu, euismod et lectus at, ornare lobortis libero. In placerat nulla id eros sagittis aliquet. Aenean vehicula facilisis lobortis. Donec in risus venenatis magna fringilla lobortis. Praesent non lacus luctus, mollis quam efficitur, fermentum est. Nunc non ante ac purus pellentesque rhoncus a quis mi. Donec accumsan diam vel tincidunt molestie.

Duis eget erat lectus. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia curae; Nam eleifend vitae felis a lacinia. Maecenas eget scelerisque ligula. Mauris augue eros, varius a dolor ac, scelerisque vestibulum libero. Sed id orci ornare, aliquet odio in, dictum leo. In dui quam, condimentum nec tincidunt tempus, commodo at mi. Pellentesque eget dapibus arcu, eget scelerisque nibh. Ut sed viverra neque, non suscipit augue. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Duis lacinia cursus est, vel efficitur diam feugiat in. Phasellus tempor lacus tortor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.