Mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenesti sau Sfintisori foarte pufosi, insiropati si deliciosi. In fiecare an, de sarbatoarea Sfintilor 40 de Mucenici, gospodinele se pun pe treaba si prepara deliciosii mucenici, in forma cifrei 8, care sunt unsi cu miere si presarati cu nuca macinata. Deci, am zis ca trebuie sa-i prepar si eu, fiindca sunt moldoveanca. Este prima mea incercare cu un rezultat castigator si uimitor de gustos! Va recomand cu mare incredere sa preparati si voi dupa reteta mea!

Mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenesti

Ingrediente

  • 130 ml lapte

  • 130 ml apa

  • 80 gr unt, topit

  • 1 ou

  • 1 lingurita sare

  • 160 gr zahar

  • 600 gr faina

  • 1 plic drojdie uscata (7 gr)

  • 1 plic zahar vanilat

  • Sirop:
  • 150 gr zahar

  • 300 ml apa

  • coaja de la o portocala

  • esenta de vanilie

  • Decor:
  • 3 linguri miere

  • 150 gr nuca macinata

  • Adaugator:
  • 1 ou + 1 lingurita lapte (pentru ungerea mucenicilor)

Modul de preparare

  • In bolul mixerului se pune faina impreuna cu drojdia, zaharul, zaharul vanilat si sarea si se amesteca usor. Se adauga laptele, apa, untul si oul si cu ajutorul carligului special pentru preparare aluat se lasa sa se framante aluatul aproximativ 10 minute. Compozitia de aluat se scoate din bol cu ajutorul mainilor infainate si se va framanta foarte putin pe masa de lucru. Dupa care se pune intr-un castron uns cu ulei si se lasa la dospit o ora.
  • Din acest aluat se formeaza bilute de cca 70-80 gr (mie mi-au iesit 15 bile). Se ia fiecare bucatica de aluat in parte, se ruleaza un snur lung si subtirel. Se indoaie snurul in doua si se impleteste. Pe urma, se formeaza un cerc, unind capetele impletiturii, dupa care se formeaza optul. Mucenicii se pun in tava tapetata cu hartie de copt si se mai lasa la dospit inca 30 de minute.
  • Intre timp se prepara siropul. Intr-o cratita la foc mediu se pune apa cu zaharul si se lasa sa fiarba cam 2-3 minute (zaharul deja topit). Apoi se stinge focul si se adauga coaja de portocala si esenta de vanilie si se lasa sa se infuzeze. Cand putin s-a racit, se scoate coaja de portocala.
  • Dupa ce au dospit mucenicii in tava, se ung cu o pensula cu amestecul de ou si lapte si se dau in cuptor cca 20-30 de minute, pana se rumenesc frumos.Mucenici moldovenesti 2
  • Dupa ce sunt rumeni, se scot din cuptor si se lasa putin sa se raceasca.
    Pentru a insiropa mucenicii e nevoie siropul sa fie caldut si mucenicii trebuie sa fie aproape raciti, putin calduti. Cu o pensula se vor insiropa deasupra sau la dorinta se poate de scufundat in sirop. Se lasa cam 10 minute pentru a-si trage siropul dupa care se ung cu miere si se presara cu nuca macinata.Mucenici moldovenesti 3Mucenici moldovenesti 4
  • Sper sa va placa aceasta reteta si sa savurati cu placere. Pofta buna!Mucenici moldovenesti 5

Note

  • Ati incercat aceasta reteta? Daca v-a placut nu uitati sa lasati mai jos un comentariu la postare.

Vezi mai multe retete din aceeasi categorie: Checuri/Prajituri.

Daca apreciati retetele mele, va rog sa ma urmariti si sa dati un Like paginii mele de Facebook, cat si de Instagram, unde eu postez retete de inspiratie pentru meniurile zilei, deserturi delicioase si apetisante, meniuri sanatoase pentru copii sau retete speciale. De asemenea, pe aceste pagini de socializare, dar si aici pe site, va pot raspunde la intrebari sau va pot oferi sfaturi culinare utile.

Mucenici moldovenesti

Aenean eu purus malesuada, viverra sapien eu, mollis dui. Donec pellentesque, eros in egestas maximus, lectus ipsum ullamcorper dolor, a mollis turpis neque sed libero. Aenean ornare nulla sit amet eros imperdiet feugiat. Vestibulum cursus augue libero, rutrum imperdiet sem eleifend egestas. Praesent faucibus ante pharetra fringilla gravida. Proin placerat dui et erat vulputate pretium. Integer non orci vel magna ornare rutrum. In maximus tortor ultrices, maximus lorem vel, sodales sem. Cras aliquam dictum vehicula.

Phasellus placerat mi a tempus imperdiet. Vivamus pellentesque, dui vel porttitor tristique, leo enim dapibus ipsum, cursus mattis massa sapien interdum risus. Nam urna urna, porttitor vel erat in, tempor blandit justo. Sed hendrerit dictum feugiat. Integer ultrices vitae est at sagittis. Vivamus interdum sapien sit amet metus ultrices, quis viverra sem porta. Mauris diam arcu, euismod et lectus at, ornare lobortis libero. In placerat nulla id eros sagittis aliquet. Aenean vehicula facilisis lobortis. Donec in risus venenatis magna fringilla lobortis. Praesent non lacus luctus, mollis quam efficitur, fermentum est. Nunc non ante ac purus pellentesque rhoncus a quis mi. Donec accumsan diam vel tincidunt molestie.

Duis eget erat lectus. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia curae; Nam eleifend vitae felis a lacinia. Maecenas eget scelerisque ligula. Mauris augue eros, varius a dolor ac, scelerisque vestibulum libero. Sed id orci ornare, aliquet odio in, dictum leo. In dui quam, condimentum nec tincidunt tempus, commodo at mi. Pellentesque eget dapibus arcu, eget scelerisque nibh. Ut sed viverra neque, non suscipit augue. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Duis lacinia cursus est, vel efficitur diam feugiat in. Phasellus tempor lacus tortor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *