Mucenici moldovenesti sau Sfintisori foarte pufosi, insiropati si deliciosi. In fiecare an, de sarbatoarea Sfintilor 40 de Mucenici, gospodinele se pun pe treaba si prepara deliciosii mucenici, in forma cifrei 8, care sunt unsi cu miere si presarati cu nuca macinata. Deci, am zis ca trebuie sa-i prepar si eu, fiindca sunt moldoveanca. Este prima mea incercare cu un rezultat castigator si uimitor de gustos! Va recomand cu mare incredere sa preparati si voi dupa reteta mea!
Mucenici moldovenesti
Ingrediente
130 ml lapte
130 ml apa
80 gr unt, topit
1 ou
1 lingurita sare
160 gr zahar
600 gr faina
1 plic drojdie uscata (7 gr)
1 plic zahar vanilat
- Sirop:
150 gr zahar
300 ml apa
coaja de la o portocala
esenta de vanilie
- Decor:
3 linguri miere
150 gr nuca macinata
- Adaugator:
1 ou + 1 lingurita lapte (pentru ungerea mucenicilor)
Modul de preparare
- In bolul mixerului se pune faina impreuna cu drojdia, zaharul, zaharul vanilat si sarea si se amesteca usor. Se adauga laptele, apa, untul si oul si cu ajutorul carligului special pentru preparare aluat se lasa sa se framante aluatul aproximativ 10 minute. Compozitia de aluat se scoate din bol cu ajutorul mainilor infainate si se va framanta foarte putin pe masa de lucru. Dupa care se pune intr-un castron uns cu ulei si se lasa la dospit o ora.
- Din acest aluat se formeaza bilute de cca 70-80 gr (mie mi-au iesit 15 bile). Se ia fiecare bucatica de aluat in parte, se ruleaza un snur lung si subtirel. Se indoaie snurul in doua si se impleteste. Pe urma, se formeaza un cerc, unind capetele impletiturii, dupa care se formeaza optul. Mucenicii se pun in tava tapetata cu hartie de copt si se mai lasa la dospit inca 30 de minute.
- Intre timp se prepara siropul. Intr-o cratita la foc mediu se pune apa cu zaharul si se lasa sa fiarba cam 2-3 minute (zaharul deja topit). Apoi se stinge focul si se adauga coaja de portocala si esenta de vanilie si se lasa sa se infuzeze. Cand putin s-a racit, se scoate coaja de portocala.
- Dupa ce au dospit mucenicii in tava, se ung cu o pensula cu amestecul de ou si lapte si se dau in cuptor cca 20-30 de minute, pana se rumenesc frumos.
- Dupa ce sunt rumeni, se scot din cuptor si se lasa putin sa se raceasca.
Pentru a insiropa mucenicii e nevoie siropul sa fie caldut si mucenicii trebuie sa fie aproape raciti, putin calduti. Cu o pensula se vor insiropa deasupra sau la dorinta se poate de scufundat in sirop. Se lasa cam 10 minute pentru a-si trage siropul dupa care se ung cu miere si se presara cu nuca macinata. - Sper sa va placa aceasta reteta si sa savurati cu placere. Pofta buna!
Note
- Ati incercat aceasta reteta? Daca v-a placut nu uitati sa lasati mai jos un comentariu la postare.
Vezi mai multe retete din aceeasi categorie: Checuri/Prajituri.
Daca apreciati retetele mele, va rog sa ma urmariti si sa dati un Like paginii mele de Facebook, cat si de Instagram, unde eu postez retete de inspiratie pentru meniurile zilei, deserturi delicioase si apetisante, meniuri sanatoase pentru copii sau retete speciale. De asemenea, pe aceste pagini de socializare, dar si aici pe site, va pot raspunde la intrebari sau va pot oferi sfaturi culinare utile.