Rata umpluta cu mere si pere la cuptor este o delicatese, o reteta culinara ce incanta oaspetii si familia. Carnea ramane frageda si suculenta, cu pielea rumenita frumos si crocanta, fiind una dintre cele mai bune fripturi facute vreodata.

Rata cu mere si pere la cuptor
Ingrediente
1 rata intreaga (1.5 – 2 kg)
2 mere
2-3 pere
rozmarin verde
- Pentru marinada:
4 linguri sos de soia
1.5 lingurita de sare
1 lingura de miere de albini
sucul de la ¼ portocala
usturoi granulat
boia de ardei dulce
piper macinat
Modul de preparare
- Rata se spala, se curata de eventualele pene, de excesul de piele si tartita, se sterge bine cu un servet de bucatarie. Si neaparat se taie/scoate atent cu un cutit glandele de grasime de pe coada, sunt chiar in capatul cozii de la spate. Merele si perele se taie in felii mai groase. Se umple rata cu mere si pere.
- Intr-un bol separat, se pregateste marinada. Se amesteca bine toate ingredientele dupa care se unge rata. Se lasa cateva ore sau cel mai bine peste noapte.
- Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Rata se pune intr-o tava si pe langa ea se aseaza fructele ramase. Se stropeste cu zeama de lamaie, se adauga crengute de rozmarin atat in interior cat si pe exteriorul ratei. Nu e nevoie de adaugat apa fiindca in timpul procesului de coacere se elimina grasime din rata.
- Tava se acopera cu folie de aluminiu si se da la cuptor la 200°C timp de 1-1,5 ore. Cand rata devine moale, se scoate folia de aluminiu si se mai lasa 1 ora pana se rumeneste frumos.
- Sper sa va placa aceasta reteta si sa savurati cu placere. Pofta buna!
Note
- Ati incercat aceasta reteta? Daca v-a placut nu uitati sa lasati mai jos un comentariu la postare.
Vezi mai multe retete din aceeasi categorie: Carne de rata.
Daca apreciati retetele mele, va rog sa ma urmariti si sa dati un Like paginii mele de Facebook, cat si de Instagram, unde eu postez retete de inspiratie pentru meniurile zilei, deserturi delicioase si apetisante, meniuri sanatoase pentru copii sau retete speciale. De asemenea, pe aceste pagini de socializare, dar si aici pe site, va pot raspunde la intrebari sau va pot oferi sfaturi culinare utile.