Am facut acest tort cu catina pentru prima data. Nu am gatit niciodata deserturi din catina, asa ca am inceput cu acest tort. Si mi-a placut foarte mult. O combinatie grozava intre cafea-ciocolata-catina! M-am gandit sa va ofer si voua reteta.
Daca incercati aceasta reteta, faceti o poza si etichetati #dianaskitchen20 pe Instagram sau Facebook, ca sa vad ca va bucurati de ea.
Tort cu catina
Ingrediente
- Pentru pandispan:
2 oua
100 gr zahar
70 gr faina
70 gr amidon de porumb
3 lingurite cafea solubila
2 linguri apa clocotita
- Pentru ganache:
180 gr ciocolata neagra
170 ml frisca lichida 35%
- Pentru mousse:
300 gr catina
150 gr zahar
100 gr apa
12 gr gelatina
2 linguri suc de lamaie + zahar
300 ml frisca lichida 35%
- Pentru jeleu:
100 ml sirop ramas de la catina gatita
zahar (daca e nevoie)
10 gr gelatina
Modul de preparare
- Preparare pandispan:
Se separa galbenusurile de albusuri. Albusurile se bat spuma, adaugand treptat zaharul putin cate putin. Se toarna apa clocotita peste cafea, se amesteca si se toarna in albusuri, apoi se bat. Dupa care se adauga pe rand galbenusurile, amestecand continuu. Se cerne amestecul de faina si amidon in aluat, amestecand usor cu o spatula. Se coace blatul la 180°C pana trece testul scobitorii si este gata. - Preparare ganache:
Se aduce frisca la fierbere. Se toarna in ciocolata si se lasa 3-5 minute, amestecand pana se omogenizeaza. Se lasa sa se raceasca. - Preparare mousse:
Intr-o cratita cu apa se pune catina, se adauga zahar si se fierbe la foc mic 15-20 de minute (timpul este socotit din momentul fierberii). Dupa care se trece prin sita obtinand sucul de catina. Aproximativ 100 ml se lasa deoparte, restul se foloseste. Gelatina se toarna in zeama de lamaie+zahar si se lasa sa se umfle. Apoi se incalzeste pana cand gelatina este complet dizolvata. Se adauga in piure-ul de catina si se amesteca, se raceste putin. Frisca se bate pana la varfuri moi, adaugand piure de catina pe parti, fara a inceta de mixat. - Preparare jeleu:
Se toarna siropul racit peste gelatina si se lasa sa se umfle. Dupa care se incalzeste pana se dizolva complet gelatina. Se raceste. - Asamblare:
Pandispanul se inmoaie cu ceai preparat cu zahar. Ganacheul racit se raspandeste pe pandispan si se da la frigider pentru a se intari.
Se pune urmatorul strat de mousse si se pune la frigider sa se intareasca (cel putin o ora).
Se toarna deasupra jeleul racit si se da la frigider peste noapte. - Sper sa va placa aceasta reteta si sa savurati cu placere. Pofta buna!
Note
- Ati incercat aceasta reteta? Daca v-a placut nu uitati sa lasati mai jos un comentariu la postare.
Vezi mai multe retete din aceeasi categorie: Torturi.
Daca apreciati retetele mele, va rog sa ma urmariti si sa dati un Like paginii mele de Facebook, cat si de Instagram, unde eu postez retete de inspiratie pentru meniurile zilei, deserturi delicioase si apetisante, meniuri sanatoase pentru copii sau retete speciale. De asemenea, pe aceste pagini de socializare, dar si aici pe site, va pot raspunde la intrebari sau va pot oferi sfaturi culinare utile.