Tort Muraveinik sau „musuroi de furnici”. Mi-am amintit ca mancam in copilarie cand o ajutam pe mama la mesele de sarbatori. Are un gust minunat si atunci cand este feliat, trebuie sa recunosc ca este plin de farmec. Sper sa va aduca amintiri din copilarie si pentru unii dintre voi!
Daca incercati aceasta reteta, faceti o poza si etichetati #dianaskitchen20 pe Instagram sau Facebook, ca sa vad ca va bucurati de ea.

Tort Muraveinik
Cuisine: RuseascaIngrediente
500 gr faina
200 gr unt
200 gr smantana 20%
100 gr zahar
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1 varf sare
- Crema:
250 gr unt
1 cutie (380 gr) lapte condensat fiert
1 lingura seminte de mac (pentru decor)
100 gr nuci
Modul de preparare
- Intr-un castron se combina faina cu bicarbonatul de sodiu si sarea si se amesteca bine.
Separat, intr-un alt castron se bate untul moale (se scoate din frigider in prealabil) cu zaharul, cu un mixer la viteza mare, pana cand cristalele dulci sunt aproape complet dizolvate, iar untul devine alb si crescut in volum. Apoi se adauga smantana la temperatura camerei si se bate amestecul aproximativ 1 minut pana se omogenizeaza bine. La final se adauga amestecul uscat, combinandu-le toate, pentru a forma un aluat moale. Nu este nevoie sa framantati! - Se imparte aluatul in 4 parti egale. Fiecare bila de aluat se infasoara in pelicula alimentara si se baga in congelator pentru timp de 1 ora. Cand devine suficient de tare, atunci poate fi razuit prin razatoarea grosiera.
- Se ia o tava pentru copt si se tapeteaza cu hartie de copt. Se aranjeaza un strat de aluat ras (din 2 bile) pe foaia de copt (nu este nevoie sa-l ungeti cu ulei) si se coace la 180°C aproximativ 10-15 minute, pana cand se rumeneste doar putin. Aveti grija sa nu ardeti aluatul, deoarece este usor de copt. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca complet. Astfel se procedeaza si cu celelate 2 bile de aluat.
- Se pregateste crema.
Se bate untul moale (scos in prealabil la temperatura camerei) cu un mixer pana devine pufos (1-3 minute). Treptat (cate 1 lingura) se adauga lapte condensat fiert. Se bate bine crema pana capata o consistenta neteda. - Intr-un castron se farama cu ajutorul mainilor aluatul, se adauga nucile zdrobite si se impreuneaza cu crema. Tot ce ramane este sa-i dam forma unui „musuroi de furnici” mare pe un platou. Amestecul va fi foarte lipicios. Se stropeste cu seminte de mac si se pastreaza la frigider pentru cel putin 2-3 ore sau cel mai bine peste noapte.
- Sper sa va placa aceasta reteta si sa savurati cu placere. Pofta buna!
Note
- Ati incercat aceasta reteta? Daca v-a placut nu uitati sa lasati mai jos un comentariu la postare.
Vezi mai multe retete din aceeasi categorie: Torturi.
Daca apreciati retetele mele, va rog sa ma urmariti si sa dati un Like paginii mele de Facebook, cat si de Instagram, unde eu postez retete de inspiratie pentru meniurile zilei, deserturi delicioase si apetisante, meniuri sanatoase pentru copii sau retete speciale. De asemenea, pe aceste pagini de socializare, dar si aici pe site, va pot raspunde la intrebari sau va pot oferi sfaturi culinare utile.