Gogosi umplute cu crema de vanilie foarte pufoase. Gogosile sunt un desert simplu si usor de preparat. Reteta de gogosi imi aminteste de copilarie, de gogosile facute de mama sau bunica, pe care le savuram cu mare placere. Din cantitatile de ingrediente scrise mai jos se obtin 22 bucati de gogosi cu crema de vanilie.
Gogosi cu crema de vanilie
Ingrediente
- Pentru aluatul de gogosi:
500 gr faina
250 ml lapte
2 oua
60 gr unt
60 gr zahar
10 gr drojdie uscata (20 gr drojdie proaspata)
esenta de vanilie
praf de sare
- Pentru crema de vanilie:
3 galbenusuri de ou
50 gr zahar
250 ml lapte
15 gr faina
esenta de vanilie
Modul de preparare
- Prepararea cremei de vanilie:
- Intr-un bol se amesteca bine, cu ajutorul unui tel, galbenusurile cu zaharul pana isi schimba culoarea mai deschisa. Se adauga faina, incorporand-o bine. Intr-o cratita, pusa la foc mic se adauga laptele cu vanilia. Se lasa putin pana la incalzire. Dupa care laptele cald se toarna treptat in amestecul de galbenusuri. Compozitia obtinuta se pune inapoi in cratita la foc mediu pana ce incepe sa se ingroase, amestecand periodic. Cand este gata se pune intr-o farfurie sau bol, se acopera cu folie alimentara si se lasa sa se raceasca.
- Prepararea gogosilor:
- Intr-un bol incapator se cerne faina si se amesteca cu drojdia uscata si un praf de sare.
- Separat se mixeaza ouale cu zaharul. Se adauga untul topit, esenta de vanilie si laptele. Tot acest amestec se toarna peste faina, se amesteca pana cand se obtine un aluat omogen, neted si moale. Recomand sa nu presarati prea multa faina, chiar daca aluatul va fi usor lipicios.
- Aluatul framantat se modeleaza intr-o bila, se pune intr-un castron presarat cu faina, se acopera si se pune intr-un loc cald pentru a-si dubla volumul (aproximativ 1,5 ore).
- Dupa acest timp, se scoate aluatul pe o suprafata fainoasa si se framanta scurt. Se rup bucati de aluat, cantarind aproximativ 50 gr pentru fiecare gogoasa. Se formeaza bile si se pun pe un prosop sau placa presarata cu faina. Gogosile se acopera si se lasa 25-30 de minute pentru a-si dubla volumul. Ar trebui sa fie bine umflate!
- Dupa care se prajesc in ulei bine incalzit, la foc mic-mediu, timp de cateva minute pe fiecare parte. Temperatura uleiului nu trebuie sa fie prea ridicata, deoarece gogosile se vor face rapid maronii la exterior si vor fi crude in interior. Dupa prajire se pun deoparte pe un servetel de bucatarie pentru a se scurge de excesul de ulei. Cat timp inca sunt calde, se ruleaza cu zahar fin sau zahar pudra.
- Apoi gogosile se umplu cu crema de vanilie, cu ajutorul unui pos de ornat cu varf simplu.
- Sper sa va placa aceasta reteta si sa savurati cu placere. Pofta buna!
Note
- Ati incercat aceasta reteta? Daca v-a placut nu uitati sa lasati mai jos un comentariu la postare.
Vezi mai multe retete din aceeasi categorie: Deserturi.
Daca apreciati retetele mele, va rog sa ma urmariti si sa dati un Like paginii mele de Facebook, cat si de Instagram, unde eu postez retete de inspiratie pentru meniurile zilei, deserturi delicioase si apetisante, meniuri sanatoase pentru copii sau retete speciale. De asemenea, pe aceste pagini de socializare, dar si aici pe site, va pot raspunde la intrebari sau va pot oferi sfaturi culinare utile.
Cele mai bune gogosi facute si mancate de mine!
Cu ajutorul aceastei retete am reusit sa le fac copiilor gogosi cu crema!
Salut Catalina, sa va fie de bine!! Ma bucur nespus ca ati ramas multumita de aceasta reteta si v-ati bucurat copilasii cu gogosi!! Multa sanatate va doresc!