Acest tort Napoleon de ciocolata cu doua tipuri de crema are un gust deosebit, specific fata de Napoleon-ul clasic. Aroma cafelei in crema iti ofera un rasfat maxim savurand o felie de tort. Va indemn cu drag sa incercati reteta acestui tort delicios!
Napoleon de ciocolata cu doua tipuri de crema
Ingrediente
- Pentru blaturi:
400 gr smantana 25%
350 gr unt (cu peste 80% grasime)
60 gr cacao
500 gr faina
- Pentru crema nr.1:
8 galbenusuri de ou
600 ml lapte
200 gr zahar
150 ml cafea tare
100 gr ciocolata neagra
100 gr faina
- Pentru crema nr. 2:
250 gr unt
50 ml lapte
170 gr zahar pudra
Modul de preparare
- Se prepara foile de tort. Se amesteca smantana cu untul taiat cuburi la temperatura camerei. Se adauga treptat faina cernuta cu cacao pana se obtine un aluat moale si usor lipicios. Daca aluatul e prea lipicios, se pudreaza cu putina faina pentru a usura framantarea. Daca se adauga multa faina, foile de tort nu vor fi crocante.
- Aluatul se rastoarna pe masa pudrata cu faina si se imparte in 10-12 parti egale, formand niste bilute. Bilele se pun pe o farfurie, se acopera cu o folie alimentara si se pun in frigider timp de 2 ore.
- Cuptorul se incinge la 200°C. Se scoate cate o bila de aluat din frigider si cu ajutorul unui sucitor se intinde pe masa de lucru pudrata cu faina. Se da forma blaturilor rotunda sau patrata. Se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se dau in cuptor pentru aproximativ 8-10 minute, pana cand sunt gata.
- Foile de tort racorite se pot pune una peste alta. In caz ca nu aveti suficient timp inainte de o sarbatoare sau doriti sa nu fie prea obositor, foile se pot coace cu 2 zile inainte. Se pun cate 3 foi de tort una peste alta si se invelesc in folie alimentara. Se pastreaza la rece in frigider.
- Crema nr.1 :
Intr-un castron se pune laptele, cafeaua si jumatate din cantitatea de zahar. Se lasa la foc mic pana se topeste zaharul. Intre timp se mixeaza galbenusurile cu restul zaharului, se adauga faina cernuta si se amesteca. Dupa care se adauga in compozitia de lapte si se lasa la fiert, la foc mediu, amestecand continuu pana la ingrosare, devenind o crema. Se ia de pe foc si se adauga ciocolata rupta bucati. Se amesteca bine pana la topirea ciocolatei. Crema obtinuta se toarna intr-un bol, se acopera cu pelicula alimentara si se lasa sa se raceasca. - Crema nr. 2 :
Untul moale la temperatura camerei se mixeaza cu zahar pudra. Se adauga laptele (la temperatura camerei) si se mixeaza din nou cateva minute pana devine o crema omogena. - Asamblarea tortului :
Pe un platou se aseaza o placa de tort. Se adauga 2-3 linguri de crema nr.1 si se intinde bine, apoi se acopera cu alta foaie de tort. Se adauga cea de-a doua crema. Tot asa urmand procedura, pana se ung placile de tort. Crema de deasupra fiind cea de cafea. Se acopera cu pesmet obtinut in prealabil din foi de aluat si se decoreaza la dorinta. - Sper sa va placa aceasta reteta si sa savurati cu placere. Pofta buna!
Note
- Ati incercat aceasta reteta? Daca v-a placut nu uitati sa lasati mai jos un comentariu la postare.
Vezi mai multe retete din aceeasi categorie: Torturi.
Daca apreciati retetele mele, va rog sa ma urmariti si sa dati un Like paginii mele de Facebook, cat si de Instagram, unde eu postez retete de inspiratie pentru meniurile zilei, deserturi delicioase si apetisante, meniuri sanatoase pentru copii sau retete speciale. De asemenea, pe aceste pagini de socializare, dar si aici pe site, va pot raspunde la intrebari sau va pot oferi sfaturi culinare utile.