Spartak cu visine este un tort delicios in straturi de ciocolata si miere, bogata si cremoasa, cu un gust specific de visina ascunsa intre straturile umplute cu crema. Tortul Spartak este un desert traditional rusesc care necesita timp pentru a fi creat, dar merita fiecare muscatura bogata indulcita. Este un desert delicios care merita timpul si efortul.
Spartak cu visine
Ingrediente
- Pentru blaturi:
3 oua
250 gr zahar
3 linguri de miere
120 gr unt
1,5 lingurita bicarbonat de sodiu
praf de sare
50 gr cacao
350 gr faina
- Pentru crema:
2 oua
300 gr zahar
150 gr unt
800 ml lapte
80 gr amidon de porumb
300 ml frisca lichida 33%
visine (in sucul propriu)
Modul de preparare
- Intr-o cratita se pune untul, zaharul, sarea, mierea, se amesteca bine si se pun la foc mic. Se amesteca pana se topeste zaharul. Se adauga ouale batute in prealabil cu telul sau cu furculita. Se adauga bicarbonatul de sodiu, amestecand continuu. In acest timp se observa cum compozitia creste in volum, devine pufoasa si capata o culoare deschisa. Se ia cratita de pe foc si se lasa sa se raceasca 5-10 minute.
- Intre timp, intr-un bol incapator se amesteca ingredientele uscate, adica faina impreuna cu praful de copt si cacaua. Deasupra lor se adauga compozitia lichida si se amesteca cu o lingura pana se incorporeaza totul.
- Aluatul se imparte in 8 bile. Bilutele, invelite in folie alimentara se aseaza pe o farfurie si se dau la rece in frigider timp de 1h.
- Se ia cate o bila si cu ajutorul unui sucitor se intinde oferind forma rotunda. Puteti sa va ajutati de o farfurie cu diametrul de 20 cm pentru a forma cercurile de aluat. Blaturile se pun pe rand intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se coc in cuptorul preincalzit la 180°C aproximativ 5 minute, pana se rumenesc. Din cauza ca sunt de culoare intunecata si nu se observa bine cand se rumenesc, va orientati dupa propriul cuptor.
- Cand blaturile pentru tort sunt gata, se lasa sa se raceasca. Apoi se invelesc in folie alimentara si se dau la rece in frigider timp de 1-2 ore. Blaturile se pot pastra la frigider chiar si o saptamana.
- CREMA:
Intr-o cratita la foc mic, se pune laptele la fiert pana incepe sa fiarba. Intr-un bol incapator se pune zaharul, ouale si amidonul amestecandu-le bine cu un tel. Dupa care se adauga putin cate putin laptele fierbinte. Compozitia data se toarna in cratita in care a fost pus laptele la fiert si se lasa la foc mic. Se amesteca bine pana se observa cum se ingroasa compozitia si incepe sa apara primele bule. Se adauga untul si se amesteca pana se incorporeaza. Crema se toarna intr-un vas incapator, se acopera cu pelicula alimentara si se lasa sa se raceasca la temperatura camerei.
Separat, intr-un alt vas se mixeaza frisca lichida pana devine densa. Cand crema s-a racit, se mixeaza putin cu mixerul. Dupa care se adauga treptat frisca pana se incorporeaza totul bine. - Pe un platou se asambleaza tortul cu crema, adaugand si visinele printre blaturi. Se lasa la rece cel mai bine peste noapte, pentru a se inmuia foarte bine.
- Sper sa va placa aceasta reteta si sa savurati cu placere. Pofta buna!
Note
- Ati incercat aceasta reteta? Daca v-a placut nu uitati sa lasati mai jos un comentariu la postare.
Vezi mai multe retete din aceeasi categorie: Torturi.
Daca apreciati retetele mele, va rog sa ma urmariti si sa dati un Like paginii mele de Facebook, cat si de Instagram, unde eu postez retete de inspiratie pentru meniurile zilei, deserturi delicioase si apetisante, meniuri sanatoase pentru copii sau retete speciale. De asemenea, pe aceste pagini de socializare, dar si aici pe site, va pot raspunde la intrebari sau va pot oferi sfaturi culinare utile.