Tarta cu pere si bezea este o prajitura potrivita pentru sezonul rece. Ce poate fi mai placut si gustos in acest sezon? Desigur ca o tarta cu aroma de scortisoara, pere zemoase si blat de tarta care este foarte gustoasa si perfecta. Va garantez ca o sa va placa aceasta reteta.
Tarta cu pere si bezea
Ingrediente
- Pentru blat:
250 gr faina
150 gr unt rece
50 gr zahar pudra
2 galbenusuri de ou
1 lingurita esenta de vanilie
- Pentru umplutura:
1 kg pere
1 lingurita scortisoara
- Pentru bezea:
5 albusuri de ou
250 gr zahar
2 lingurite amidon de cartofi
Modul de preparare
- Se pregateste tarta. Intr-un bol incapator se amesteca faina cu zaharul pudra. Se adauga bucati de unt rece si se amesteca bine cu ajutorul mainilor. Apoi se adauga galbenusurile si vanilia si se amesteca pana se omogenizeaza bine. Se obtine un aluat putin lipicios de maini.
- Se formeaza o bila, se inveleste cu pelicula alimentara si se da la rece in frigider timp de 30 de minute. Dupa care, aluatul se scoate din frigider si se aranjeaza intr-o forma de copt pentru tarte si se intinde uniform pe toata suprafata ei. Apoi cu ajutorul unei furculite se inteapa de cateva ori si se da la cuptorul preincalzit la 180°C timp de 15-20 de minute. Se scoate si se lasa sa se raceasca.
- Intre timp se curata perele de coaja, se taie in jumatati, se scoate cu grija cotorul si se taie felii subtiri sau cuburi mici. Intr-o cratita, la foc mic, se pun la fiert pentru cateva minute. Eu am folosit pere moi si suculente, in caz ca aveti pere mai tari, la necesitate, se adauga o lingura de apa.
- Cand perele incep sa fiarba, lasand zeama, se adauga scortisoara si se amesteca. Se ia de pe foc si se lasa putin sa se racoreasca cat timp se pregateste bezeaua. Daca e prea multa zeama lasata, se elimina putin din compozitie.
- Intr-un bol se mixeaza albusurile cateva minute. Cand s-au umflat, se adauga treptat cate o lingura de zahar si se mixeaza pana ce zaharul se topeste si bezeaua devine lucioasa. La sfarsit se adauga amidonul de cartofi.
- Peste tarta se pune umplutura de pere.
- Deasupra se pune compozitia de bezea, niveland uniform. Se da in cuptorul preincalzit la 150°C timp de 45 de minute, pana cand bezeaua devine aurie deasupra, dar totusi moale inauntru. Se scoate si se lasa la rece 1 ora, apoi se serveste.
- Sper sa va placa aceasta reteta si sa savurati cu placere. Pofta buna!
Note
- Ati incercat aceasta reteta? Daca v-a placut nu uitati sa lasati mai jos un comentariu la postare.
Vezi mai multe retete din aceeasi categorie: Tarte.
Daca apreciati retetele mele, va rog sa ma urmariti si sa dati un Like paginii mele de Facebook, cat si de Instagram, unde eu postez retete de inspiratie pentru meniurile zilei, deserturi delicioase si apetisante, meniuri sanatoase pentru copii sau retete speciale. De asemenea, pe aceste pagini de socializare, dar si aici pe site, va pot raspunde la intrebari sau va pot oferi sfaturi culinare utile.