Acest tort Smantanel, indragit de multe gospodine, este un tort celebru si renumit in Republica Moldova. Este un tort moale, fin si foarte delicios. Ingredientul principal la acest tort este smantana, deaceea si poarta denumirea de Smantanel. De fapt este un tort clasic de origine ruseasca “Smetanik” care se traduce “Tort cu smantana”. Este asemanator cu tortul “Medovik” la apreciere.
Tort Smantanel
Ingrediente
- Pentru blaturi:
200 gr smantana 25%
150 gr zahar
1 ou
1 lingurita praf de copt
500-600 gr faina
esenta de vanilie
- Pentru crema:
500 gr smantana 25%
500 gr Mascarpone
200 gr zahar pudra
Modul de preparare
- Intr-un vas se amesteca zaharul cu oul pana se fac spuma. Apoi se adauga smantana, esenta de vanilie si se amesteca. Se adauga praful de copt si la sfarsit faina. Se obtine un aluat moale ce se lipeste putin de maini. Se lasa sa se odihneasca 15 minute.
- Dupa care se fac 10 bilute din care se vor face 10 foi pentru tort. Fiecare bila de aluat se intinde foarte subtire cu faina si sub forma rotunda. Ca sa fie toate egale le puteti taia dupa forma unei farfurii.
- Fiecare foaie se coace in cuptorul preincalzit la 180°C circa 5-7 minute. Daca exista faina peste foaie, se inlatura cu o perie de bucatarie. Foile nu trebuie sa se rumeneasca, ele ramanand albe, insa putin crescute, avand parca buline.
- Crema se face la fel de repede. Intr-un bol se mixeaza smantana cu zaharul pudra cateva minute, apoi se adauga Mascarpone si se mixeaza pana se intareste.
- Pe un platou se monteaza tortul. Deci, o foaie de tort, crema, iar foaie …si tot asa pana este gata tortul asamblat. La dorinta, intre straturi se poate de pus fructe: visine, capsune sau alte fructe, miez de nuca. Se decoreaza dupa dorinta si imaginatie. Tortul se da la rece in frigider pentru cel putin 4-5 ore inainte de taiere.
- Sper sa va placa aceasta reteta si sa savurati cu placere. Pofta buna!
Note
- Ati incercat aceasta reteta? Daca v-a placut nu uitati sa lasati mai jos un comentariu la postare.
Vezi mai multe retete din aceeasi categorie: Torturi.
Daca apreciati retetele mele, va rog sa ma urmariti si sa dati un Like paginii mele de Facebook, cat si de Instagram, unde eu postez retete de inspiratie pentru meniurile zilei, deserturi delicioase si apetisante, meniuri sanatoase pentru copii sau retete speciale. De asemenea, pe aceste pagini de socializare, dar si aici pe site, va pot raspunde la intrebari sau va pot oferi sfaturi culinare utile.